Tiem kas joprojām “ir ar mani”, turpinām rakstu sēriju par budžeta uzskaiti. Šoreiz uz iepriekšējā rakstā iekļautās veidnes pamata modelēsim abstrakta Latvijas Republikas pilsoņa Anša ģimenes budžetu.

Lai nebūtu nekādu pārpratumu, visi cipari, ieraksti un komentāri ir izdomājums, kaut arī mēģināts tos pietuvināt Latvijas realitātei.

Anša budžeta uzskaite. Uz šī faila pamata taps šis un nākamais raksts, tāpēc lejupielādējam un skatāmies. (Šoreiz skatāmies škirkli FAKTS rindas 4-10)

Ieņēmumi.
Kā redzam no ailītēm, tad Anša pamatalga ir 650Ls pēc nodokļu nomaksas, reizēm Ansis saņem prēmijas, kas tiek atspoguļots atsevišķā ailē.

Izdevumi.

Ansis uzskata ka preces pirkt uz līzingu ir neprāts, tāpēc arī lai kā arī neklātos ik mēnesi viņš 15Ls atliek krājkontā, tādējādi ir gadu uzkrājot 200Ls, kurus var izmantot lielākam pirkumam.
Tāpat ik mēnesi Ansis palīdz saviem un sievas vecākiem – aile Palīdzība.
Nu jau pus gadu kā dzīvoklī notiek remonts, tā kā visu Ansis dara pats, tad izdevumi ir mazi un pamatā saistīti ar materiālu pirkšanu.
Pārējās ailēs Ansis uzskaita tekošos izdevumus atkarībā no tā kur tie rodas. gadījumos ja izdevumi ir netipiski, vai arī ļoti lieli, tad attiecīgā šūnā tiek pielikts komentārs ar summu un aprakstu (sarkanie trīsstūrīši pie cipariem)

Bet nu izdevumu analīze.

Ansis ir veicis savu budžeta uzskaiti un nu jau var iegūt rezultātu no šiem datiem. Aplūkojot kolonnas AG-AO Ansis redz kā viņa izdevumi iet kopā ar ieņēmumiem. Rezultātā Ansim ir viena laba ziņa un viena slikta ziņa:

  • labā ziņa – Anša obligātie ikmēneša izdevumi ir mazāki nekā viņa ienākumi
  • sliktā ziņa – Anša kopējie izdevumi ir lielāki par viņa ienākumiem, kā rezultātā no 1099Ls kas viņam bija uz kontiem gada sākumā ir palikuši tikai 235Ls

Ko no tā var secināt?
Ansim ir nepieciešams pārskatīt izdevumus, kas nav saistīti ar obligāti nepieciešamo – ēšanu, dzīvokli, auto, bērniem.
Kā redzams no uzskaties, tad šajā laikā Ansis ir iztērējis vidēji 150Ls/mēnesī remontam, kā arī ap 200Ls/mēnesī lieliem pirkumiem (fotoaparāts un ceļojums). Tāpēc šīs divas izdevumu pozīcijas var uzskatīt par galvenajām kur var un vajag ietaupīt. Tāpat varētu atteikties no pusdienām darbā, bet tas dotu ietaupījumu 30Ls/mēnesī bet novestu pie kuņģa čūlas…

Ansis padomāja un izlēma, ka lai arī remonts ir puspabeigts,bet labāk lai nauda ir plusos nekā mīnusos, tāpēc pieņēma lēmumu apturēt remontu, bet datoru bērniem nopirkt, jo tas ir nepieciešams mācībām.

P.S. Prologs nākamajam rakstam
Bet te nu radās problēma – sieva negrib dzirdēt, ka remonts paliek pusratā. Bet Ansis saprot, ja remontu turpināt, tad var iebraukt lielos mīnusos, jo nākamgad nekādu prēmiju nebūs. Tad nu Ansis aizpilda savā Excel tabulā rindas 11-16 un aptuveni prognozē kāda būs finanšu situācija, ja turpinās tērēt kā bija ieplānots gada sākumā. Detalizētāk par to kā pildījās ailes un ko teica sieva ieraugot grafiku nākamajā rakstā 🙂